Να στηριχθεί άμεσα ο Δήμος Μαλεβιζίου ζητά από τρεις Υπουργούς ο Φρ. Παρασύρης

Tην άμεση οικονομική στήριξη του Δήμου Μαλεβιζίου, ζήτησε σήμερα ο Φραγκίσκος Παρασύρης, Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής από τρεις Υπουργούς.

Με ερώτηση που κατέθεσε στο Υπουργείο Εσωτερικών, Εθνικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος, ο Βουλευτής τονίζει «τα ξημερώματα της Τετάρτης 2 Οκτωβρίου, πυρκαγιά που ξέσπασε στο αμαξοστάσιο του Δήμου Μαλεβιζίου, κατέστρεψε ολοκληρωτικά οκτώ (8) απορριμματοφόρα, από το σύνολο των δέκα (10), αφήνοντας στην ουσία το Δήμο χωρίς μηχανοκίνητο στόλο, στη νευραλγική και κρίσιμη για την υγεία και την καθημερινότητα χιλιάδων δημοτών, υπηρεσία καθαριότητας. Τα αίτια της πυρκαγιάς, η οποία προκλήθηκε από ανθρώπινο χέρι διερευνώνται από τις αρμόδιες αρχές της πολιτείας. 

Ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου και η Δημοτική Αρχή, από τις πρώτες ώρες εκδήλωσης της πυρκαγιάς με συντονισμένες ενέργειες, κατάφεραν να έρθουν σε άμεση συνεργασία με Δήμους της Περιφέρειας Κρήτης, οι οποίοι κάλυψαν προσωρινά τις ανάγκες του Δήμου στο μηχανοκίνητο εξοπλισμό. 

Ευτυχώς, οι Δημότες δεν βίωσαν τις συνέπειες μιας πρωτόγνωρης καταστροφής, καθώς η αποκομιδή των απορριμμάτων, σχεδόν αμέσως, ακολούθησε την προγραμματισμένη ροή της. Παρόλα αυτά το οικονομικό κόστος της ζημιάς για το Δήμο Μαλεβιζίου είναι ιδιαίτερα μεγάλο και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις μπορεί να ανέρχεται και στα δύο εκατομμύρια ευρώ. Επειδή, όμως, πρόκειται για έναν Δήμο ο πληθυσμός του οποίου ανέρχεται στους 25.000 κατοίκους, οι οποίοι κατά την τουριστική περίοδο αυξάνονται κατά μεγάλο ποσοστό, ενώ η συγκεκριμένη υπηρεσία καθαριότητας εξυπηρετεί το σύνολο των Δημοτικών Κοινοτήτων του Δήμου και πολλούς οικισμούς, κρίνεται απαραίτητη η άμεση αντικατάσταση των απορριμματοφόρων που καταστράφηκαν. Τονίζεται δε, ότι απαιτούνται άμεσες ενέργειες, προκειμένου πριν έναρξη της επόμενης τουριστικής περιόδου, η οποία προσδιορίζεται στις αρχές Απριλίου του 2026, θα πρέπει να έχουν φθάσει στο Δήμο Μαλεβιζίου τα νέα απορριμματοφόρα, καθώς τότε οι ανάγκες θα είναι αυξημένες και στον εν λόγω Δήμο, αλλά και στους Δήμους που ανέλαβαν την ευθύνη να εξυπηρετήσουμε προσωρινά το Δήμο, μέχρις ότου βρεθεί η οριστική λύση».

Ο Φραγκίσκος Παρασύρης αναμένει συγκεκριμένες απαντήσεις για τις προθέσεις των Υπουργείων, στην κατεύθυνση της έκτακτης χρηματοδότησης, προκειμένου να στηριχθεί ο Δήμος Μαλεβιζίου, για να προχωρήσει στην αντικατάσταση των απορριμματοφόρων που καταστράφηκαν από την πυρκαγιά, ενώ προτείνει και την ανάληψη των θεσμικών πρωτοβουλιών που απαιτούνται, προκειμένου να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι σχετικές διαδικασίες. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί